Obs! Denna text uppdateras inte. Vill man följa min resa som ryttare och tränare så följ Facebooksidan Hylinge Häst Ekipagerehab & prehab.
Allt började 2017 då jag insåg att kroppen var väldigt sned, min ridutveckling hade även stannat upp. Började läsa många olika böcker om ridning, tittade på mååånga youtubefilmer på duktiga ryttare samt sökte runt efter nått som saknades men som jag inte visste vad. Mitt huvud var fullt med funderingar om hur saker och ting hängde ihop men fann inte de svar jag letade efter. Harvade runt i ridningen och tyckte att man jobbade med den svaga sidan hos hästen, att man hade fokus på sits och position. Visst kändes det väl som att hästen blev mer liksidig men jag började ifrågasätta varför hästen fortsatte vara "stelare" i ena varvet och "mjukare" i andra. Jag menar, nån gång borde ju den där svaga sidan bli starkare liksom! Kände helt enkelt att det fattades en viktig pusselbit för att förstå hästkroppen djupare.
Under 2018 kom jag i kontakt med Lena Gunnarsson och Maria Hallring som driver Equestrian Fysio & Ergox2 of Sweden, även VBR (vertikal Balanserad Ridning). Här öppnades en "ny värld" som är uppbyggd på vetenskapsbaserad fakta, vilket är viktigt för mig. Här lyftes ämnen som tyngdpunkt, rotation, hävarm, krafter etc. Sånt man pratar om i andra sporter men som vi missar i vår sport. Att förstå hästens kropp djupare, dess mekanik & många olika system och funktioner har varit en ögonöppnare. Att få fysiska lagarna på vår sida och hur två kroppar ska kunna relatera till varandra för att bli en. En väldigt stor pusselbit föll på plats och därefter vet jag inte hur många AHA-upplevelser jag haft och fortfarande får!
Här kom jag även i kontakt med science of motion, Jean Luc Cornille. Han är en mästare på hästens rörelseapparat och dess funktion. Har nu köpt en av hans stora kurser. Ord som biotensegritet, elastisk energi, recoil energi, och andra ord som verkligen beskriver vad ridning handlar om har man börjat förkovra sig i. Vill man nörda ner sig i det så kan jag verkligen rekommendera att gå kursen. Info hittar ni på www.scienceofmotion.
Har fått hjälp med min skeva kropp och fått tips på vägen om sitsen. Målet nu är att få min kropp att göra det hjärnan vet! Mitt intresse för just rörelsemekanik och hur vi via sitsen påverkar hästen är stort, vill bara lära mig mer och mer.
Det VBR & Science of Motion gav mig är en stor pusselbit och med det lades träningen om, både på mina egna hästar och när jag coachar ryttare. Börjar bli lite varm i kläderna och ser snabba resultat med väldigt små medel, oavsett vilken disciplin du utövar. Ett verktyg till verktygslådan helt enkelt!
Här var några av alla mina funderingar som nu har fått mer svar och en djupare förståelse samt att man analyserar på ett annat sätt.
tex.
- varifrån startar hästens rörelse= rörelsecentrum
- Varför har hästen svårt med sidvärtsrörelser
- Varför hästen känns "stark/stel" i ett varv
- Varför fattar hästen ofta fel galopp i ett varv (oftast höger)
- Varför får hästen återkommande skador i rygg/ben
- Varför "lyssnar inte" hästen på vår "hjälpgivning"
- Varför känns hästen obalanserad
- Varför ställer hästen upp ojämnt
- Har du svårt att veta vad du ska fokusera på under ett ridpass
- Hur använder du din sits/position
- Vet du dina "svagheter" i sitsen
- Vet du hur du kan korrigera dina "svagheter" på ett effektivt sätt
- Hur får du ett lyft i bröstkorgen?
- Hur fungerar hästen rent biomekaniskt ? Varför är det viktigt med mothållande bakdelsmuskultur och vad är recoilenergi? Hur kan hästen lagra energi i sina senor och där få en vertikal uppåtkraft i frambenen?
- Vad är egentligen samling?
Alla funderingar som far runt i huvudet får givetvis följdfrågor efterhand, vilket är utvecklande.
Hästvärlden är nog proffs på tyckande och tänkande kring kunskap. Hjälpgivningen till hästen, alltså det signalsystem du har till hästen för att utföra olika moment, kan säkert se ut på olika sätt. Du skulle tex kunna lära din häst att fatta galopp genom att ge ett speciellt ljud eller hitta på någon annan signal. Dock blir det svårt rent praktiskt för andra ryttare att rida om alla skulle hitta på ett eget signalsystem till sin häst.
Det vi däremot inte kan tycka och tänka kring utan att det blir på hästens bekostnad är hästarnas fysiologi, hur de är konstruerade inuti och vad de biomekaniskt kan göra med sin kropp. Det finns tex forskning på hur hästen roterar sin bröstrygg när den är i rörelse, hur förhåller du dig till det idag? Hur tacklar du centrifugalkraften som uppstår?
Fler frågor du kan fundera kring är: Vill du ha påskjut? Om inte, varför? Varför ska du inte stretcha hästen i låg form som man tidigare trott? Fokuserar du fortfarande på stark/svag sida hos hästen?
Brinner verkligen för att öka förståelsen för ridning & vill vara en del av att få gladare
& friskare hästar :))
Pluggar på & mottot är att bli lite bättre för varje dag. Det är min drivkraft!
Är du eller flera från ditt stall intresserade av att lära sig detta & kunna förstå hästen bättre? Jag kommer att ha kurser här på gården men kan också åka ut till annan anläggning. Jag nås på 0737-819919 (skicka gärna ett sms så ringer jag upp)
På vår facebooksida Hylinge Häst läggs det ut filmsnuttar, bilder & text.
Välkommen att kika in där!!
Bild 1, Såhär skev var min kropp när jag började min resa.Givetvis registrerade min hjärna att allt var rakt och fint, så vi kan inte lita på vår känsla tyvärr.
Bild 2, Efter ca 1,5 år ser jag ut såhär. Även om en exakt symmetri aldrig kommer att infinna sig så är jag himla stolt över att ha kommit såhär långt. En process som aldrig blir klar utan något man hela tiden arbetar med. Just nu är mitt fokus att kunna sätta samman sitsen med den övriga ridningen. Det positiva med att vara sned är att jag har full förståelse för andra sneda ryttare samt vetskapen att det går att bli bättre :)