Hylinge Hästblogg - En nytänkande ridblogg!

Hylinge Häst

- Din hästgård på landet -


Hej!


Nu har jag startat en nytänkande ridblogg - Hylinge Hästblogg!


Gå in på www.patreon.com och sök på mitt namn Thereza Eriksson. Klicka på mitt namn så kommer du vidare. Bloggen tar ut en liten donation på 30 kr plus moms (40 kr)/månad för att kunna lägga tid att utveckla den, betalning sker automatiskt så länge du väljer att följa bloggen. Det finns ingen bindningstid. Bloggen innehåller fakta om hästar och ridning så man får mycket för den slanten, istället för dyrare kursavgifter. Kika på Hylinge Häst sidan på Facebook så ser du hur mina inlägg om hästar och ridning skrivs innan du väljer att följa bloggen :)Allt började 2017 då jag insåg att min kropp var sned och att min ridutveckling stannat upp. Jag började att läsa massa olika böcker om ridning, tittade på mååånga youtubefilmer på duktiga ryttare samt sökte runt efter nått som saknades men som jag inte visste vad. Mitt huvud var fullt med funderingar om hur saker och ting hängde ihop men fann inte de svar jag letade efter. Man harvade runt i ridningen och tyckte att man jobbade med den svaga sidan hos hästen och att man hade fokus på sits och position. Visst kändes det väl som att hästen blev mer liksidig men jag började ifrågasätta varför hästen fortsatte vara "stelare" i ena varvet och "mjukare" i andra. Jag menar, nån gång borde ju den där svaga sidan bli starkare liksom! 


Under 2018 kom jag i kontakt med Lena Gunnarsson och Maria Hallring som driver Equestrian Fysio & Ergox2 of Sweden, även VBR (vertikal Balanserad Ridning). Här öppnades en "ny värld" som är baserad på forskning, vilket är viktigt för mig. Här lyftes forskning kring tyngdpunkt, rotation, hävarm, krafter etc. Sånt man pratar om i andra sporter men som vi missar i vår sport. Det är fokus på så mycket annat men detta är grunden. Att få naturlagarna på vår sida och med det en djupare förståelse till hästen. En väldigt stor pusselbit föll på plats och därefter vet jag inte hur många AHA-upplevelser jag haft och fortfarande får! Här kom jag även i kontakt med science of motion, Jean Luc Cornille. Han är en mästare på hästens rörelseapparat och dess funktion. Är väldigt ödmjukt inställd till allt med hästar att göra och har släpp prestigen som hämmar oss. Vi blir aldrig fullärda och det är det häftiga med vår sport!


Har nu fått hjälp med min skeva kropp och fått tips på vägen om sitsen. Målet nu är att få min kropp att göra det hjärnan vet! Mitt intresse för just rörelsemekanik och hur vi via sitsen påverkar hästen är stort, vill bara lära mig mer och mer.


Det VBR gav mig är just en stor pusselbit kring det jag skrev om ovan. Har efter det lagt om min träning både på mina egna hästar och när jag har elever. Börjar bli varm i kläderna och ser snabba resultat med väldigt små medel, oavsett vilken disciplin du utövar. Ett verktyg till verktygslådan helt enkelt!


Här var några av alla mina funderingar, detta har jag fått svar på och en djupare förståelse och man analyserar på ett annat sätt. 


tex.

- varifrån startar hästens rörelse= rörelsecentrum

- Varför har hästen svårt med sidvärtsrörelser

- Varför hästen känns "stark/stel" i ett varv

- Varför fattar hästen ofta fel galopp i ett varv (oftast höger)

- Varför får hästen återkommande skador i rygg/ben

- Varför "lyssnar inte" hästen på vår hjälpgivning

- Varför känns hästen obalanserad

- Varför ställer hästen upp ojämnt

- Har du svårt att veta vad du ska fokusera på under ett ridpass

- Hur använder du din sits/position

- Vet du dina "svagheter" i sitsen

- Vet du hur du kan korrigera dina "svagheter" på ett effektivt sätt

- Hur får du ett lyft i bröstryggen?

- Hur fungerar hästen rent biomekaniskt ? Vad är tex bakbroms och recoilenergi? Hur kan hästen lagra energi i sina senor och där få en vertikal uppåtkraft i frambenen?


Detta och mycket mer bloggar jag om i Hylinge Hästblogg!


Hästvärlden är nog proffs på tyckande och tänkande kring kunskap. Hjälpgivningen till hästen, alltså det signalsystem du har till hästen för att utföra olika moment, kan säkert se ut på olika sätt. Du skulle tex kunna lära din häst att fatta galopp genom att ge ett speciellt ljud eller hitta på någon annan signal. Dock blir det svårt rent praktiskt för andra ryttare att rida om alla skulle hitta på ett eget signalsystem till sin häst.


Det vi däremot inte kan tycka och tänka kring utan att det blir på hästens bekostnad är hästarnas fysiologi, hur de är konstruerade inuti och vad de biomekaniskt kan göra med sin kropp. Det finns tex forskning på hur hästen roterar sin bröstrygg när den är i rörelse, hur förhåller du dig till det idag? Hur tacklar du centrifugalkraften som uppstår?


Fler frågor du kan fundera kring är: Vill du ha påskjut? Om inte, varför? Varför ska du inte stretcha hästen i låg form som man tidigare trott? Fokuserar du fortfarande på stark/svag sida hos hästen?


Brinner verkligen för att öka förståelsen för ridning och till våra fina hästar!

Vill vara en del av att få gladare & friskare hästar! :)


Är du eller flera från ditt stall intresserade av att lära sig detta & kunna förstå hästen bättre? Jag kommer att ha kurser här på gården men kan också åka ut till annan anläggning. Jag nås på 0737-819919 (skicka gärna ett sms så ringer jag upp)


Kursen består av att analysera de tre komponenterna som gör ekipaget, dvs ryttare, sadel & häst.

- en teoretisk genomgång

- analys av häst

- sitsanalys för ryttaren på sadelbock

- analys av sadel

- sitsoptimering för ekipaget ihop


Därefter kan jag erbjuda dressyr och hoppträningar


Du kan också välja delar från detta, tex bara en sitsanalys på sadelbock.


Nu ska jag kämpa vidare med mitt! Målet är fortfarande att lära mig och mina hästar rörelser upp till svår klass dressyr (betyder inte att jag ska tävla i det men jag vill behärska det). Förhoppningsvis kommer detta göra att vägen dit blir så mycket roligare och lite "enklare".


På vår facebooksida Hylinge Häst läggs det ut filmsnuttar, bilder & text. Dock kommer jag rikta inläggen mer åt bloggen.


Välkommen!! :)
Bild 1, Såhär skev var min kropp när jag började min resa.Givetvis registrerade min hjärna att allt var rakt och fint, så vi kan inte lita på vår känsla tyvärr. 


Bild 2, Efter ca 1,5 år ser jag ut såhär. Även om en exakt symmetri aldrig kommer att infinna sig så är jag himla stolt över att ha kommit såhär långt. En process som aldrig blir klar utan något man hela tiden arbetar med. Just nu är mitt fokus att kunna sätta samman sitsen med den övriga ridningen. Det positiva med att vara sned är att jag har full förståelse för andra sneda ryttare samt vetskapen att det går att bli bättre :)