VBR

Hylinge Häst

- Din hästgård på landet -

 

VBR

 

Allt började för ett år sedan (2017) då jag insåg att min kropp var sned och att min ridutveckling stannat upp. Där började en resa där jag läste massa olika böcker om ridning, tittade på massa youtubefilmer på duktiga ryttare samt sökte runt efter nått som saknades men som jag inte visste vad. Mitt huvud var fullt med funderingar om hur saker och ting hängde ihop men fann inte de svar jag letade efter. Man harvade runt i ridningen och tyckte att man jobbade med den svaga sidan hos hästen och att man hade fokus på sits och position. Visst kändes det väl som att hästen blev lite mer liksidig men jag började ifrågasätta varför hästen fortsatte vara "stelare" i ena varvet. Jag menar, nån gång borde ju den där svaga sidan bli starkare liksom!

 

Under det här året kom jag i kontakt med Lena Gunnarsson som driver Equestrian Fysio. Här öppnades en "ny värld" som är baserad på forskning, vilket är viktigt för mig. Jag har nu gått utbildning för Lena i VBR, steg 1-2, och kan även titulera mig som profilryttare för VBR. Jättekul! Det innebär inte att jag kaxigt säger att jag kan detta ridmässigt, men jag vet var mitt fokus ska ligga och det har gjort att ridpassen är betydligt kortare idag. Målet nu är att få min kropp att göra det hjärnan vet. Utbildningen inom detta kommer att fortsätta, det är så intressant att lära sig hästens biomekanik och hur vi ryttare kan justera vår kropp så att ridningen blir så optimal som möjligt.

 

Lena har en gedigen bakgrund som bla sjukgymnast. Hon är även ryttare som de senaste åren specialiserat sig och forskat på Charlotte Dujardin som ni hittar i dressyrvärlden (Markus Enhing i hoppningen). Vad är det som gör Charlottes sits och position så framgångsrik? Hur tar hon upp hästens rörelser i sin kropp?

Vad är klyksits? Charlotte sitter perfekt över hästens rörelsecentrum, aldrig framför, bakom eller vid sidan av vertikallinjen, och hon säger själv "I´m a lazy rider". Ja, man kan vara en lat ryttare om du bara vet hur du kan utnyttja hästens energi på ett energisnålt sätt.

 

Lena har med forskning jobbat fram ett verktyg, VBR (vertikal balanserad ridning), till oss ryttare där vi med enkla medel kan hamna i en neutral bäckenposition över hästens rörelsecentrum. Hamnar du i denna position så kopplas automatiskt den djupa bålstabiliteten på, vilket ger en energisnål ridning. Hamnar du bakom eller framför vertikallinjen så går kraften ner i hästens framben dvs hästen blir framtung. Forskningen innefattar också hur du som ryttare ska förhålla dig till hästens kraft/rotation som sker när hästen är i rörelse.

 

Med denna forskning kan vi alltså placera oss över hästen så att ridningen blir så energisnål som möjligt, dvs att de krafter som uppstår när vi rider tar ut varandra så att summan av "onödig energiåtgång" blir så nära noll som möjligt. Du kan alltså beräkna rent matematiskt hur mycket en och samma häst gör av med i energi under ett ridpass med två olika ryttare. Tex en ryttare som rider som vanligt och en ryttare som rider enligt VBR. Du beräknar ryttarens hävarm (längd och vikt) samt avstånd/riktning från hästens rörelsecentrum. Kan du som ryttare lära dig att rida så energisnålt som möjligt så är ju sannolikheten att tex vinna en tävlingsklass mycket större än för en ryttare som rider utan den kunskapen. Förutom tävling så ger VBR dig svar på många funderingar som du kanske går och klurar på i vardagen:

 

tex.

- varifrån startar hästens rörelse= rörelsecentrum

- Varför har hästen svårt med sidvärtsrörelser

- Varför hästen känns "stark/stel" i ett varv

- Varför fattar hästen ofta fel galopp i ett varv (oftast höger)

- Varför får hästen återkommande skador i rygg/ben

- Varför "lyssnar inte" hästen på vår hjälpgivning

- Varför känns hästen obalanserad

- Varför ställer hästen upp ojämnt

- Har du svårt att veta vad du ska fokusera på under ett ridpass

- Hur använder du din sits/position

- Vet du dina "svagheter" i sitsen

- Vet du hur du kan korrigera dina "svagheter" på ett effektivt sätt

 

Detta och mycket mer kan du nu få hjälp med. Det börjar alltid med oss ryttare och blir vi bara medvetna om hur vi kan göra med vår kropp så löser det alla problem. Förutsatt att hästen är frisk förstås.

 

Hästvärlden är nog proffs på tyckande och tänkande kring kunskap. Hjälpgivningen till hästen, alltså det signalsystem du har till hästen för att utföra olika moment, kan säkert se ut på olika sätt. Du skulle tex kunna lära din häst att fatta galopp genom att ge ett speciellt ljud eller hitta på någon annan signal. Dock blir det svårt rent praktiskt för andra ryttare att rida om alla skulle hitta på ett eget signalsystem till sin häst.

 

Det vi däremot inte kan tycka och tänka kring utan att det blir på hästens bekostnad är hästarnas anatomi, hur vi ryttare sitter på hästen samt hur hästen gör med sin kropp i rörelse och hur vi ryttare förhåller oss till det. Det finns tex forskning på hur hästen roterar sin bröstrygg när den är i rörelse, hur förhåller du dig till det idag? Hur tacklar du centrifugalkraften som uppstår?Båg/strängteorin om hur hästen via bukmusklerna höjer ryggen vet vi idag inte stämmer. Med VBR får du istället kunskap om tältteorin, vilket leder oss in på ny kunskap om hästens påskjut. Vill du ha påskjut? Om inte, varför? Varför ska du inte stretcha hästen i låg form som man tidigare trott? Fokuserar du fortfarande på stark/svag sida hos hästen? Detta är några av alla frågeställningar du får svar på.

 

Så VBR kan man alltså se som ett verktyg i sin vanliga ridning. Det spelar ingen roll om du är dressyrryttare, hoppryttare, friluftsryttare, islandshästryttare osv. Det spelar heller ingen roll vilken nivå du rider på. Det bästa skulle vara att alla ridskolor lärde sina elever detta först innan man börjar med den ordinarie ridutbildningen. Tänk vad mycket det skulle spara på hästarna!

 

Jag har efter utbildningen tittat på många youtubeklipp på duktiga ryttare och ser väldigt många sitsfel även i svår klass, och det kliar i fingrarna när man vill sitsoptimera ekipagen. Givetvis gör man inte medvetet fel men tänk vilka resultat dessa duktiga ryttare skulle få om de fick kunskap kring rotation och rörelsecentrum. Det är ingen slump att Charlotte Dujardin sitter som hon gör!

Jobbar man som tex ridlärare ska man ta till sig denna kunskap för att förstå hästen bättre och därmed kunna hjälpa sina elever. Är man en betalande elev så bör man också gå en kurs i detta. Onödigt att lägga pengar på träningar om man inte vet hur man ska förhålla sig till hästen enligt ovan.

 

Jag tror att detta kommer att ge oss mycket gladare & friskare hästar!

 

Är du eller flera från ditt stall intresserade av att lära sig detta & kunna förstå hästen bättre? Jag kommer att ha kurser här på gården men kan också åka ut till annan anläggning. Jag nås på 0737-819919 (skicka gärna ett sms så ringer jag upp)

 

Kursen består av att analysera de tre komponenterna som gör ekipaget, dvs ryttare, sadel & häst.

- en teoretisk genomgång

- analys av häst

- sitsanalys för ryttaren på sadelbock

- analys av sadel

- sitsoptimering för ekipaget ihop

 

Därefter kan jag erbjuda dressyr och hoppträningar

 

Du kan också välja delar från detta, tex bara en sitsanalys på sadelbock.

 

Nu ska jag kämpa vidare med mitt! Målet är fortfarande att lära mig och mina hästar rörelser upp till svår klass dressyr (betyder inte att jag ska tävla i det men jag vill behärska det). Förhoppningsvis kommer detta göra att vägen dit blir så mycket roligare och lite "enklare".

 

På vår facebooksida Hylinge Häst kommer jag att lägga ut filmsnuttar och tankar kring VBR, så gå in och följ oss där ifall du vill veta mer.

 

Hade bäst! :)

 

 

Källor:

Lena Gunnarsson, Equestrian Fysio

Jean Luc, Science of motion