VBR

Hylinge Häst

- Din hästgård på landet -


VBR


Allt började 2017 då jag insåg att min kropp var sned och att min ridutveckling stannat upp. Jag började att läsa massa olika böcker om ridning, tittade på mååånga youtubefilmer på duktiga ryttare samt sökte runt efter nått som saknades men som jag inte visste vad. Mitt huvud var fullt med funderingar om hur saker och ting hängde ihop men fann inte de svar jag letade efter. Man harvade runt i ridningen och tyckte att man jobbade med den svaga sidan hos hästen och att man hade fokus på sits och position. Visst kändes det väl som att hästen blev lite mer liksidig men jag började ifrågasätta varför hästen fortsatte vara "stelare" i ena varvet. Jag menar, nån gång borde ju den där svaga sidan bli starkare liksom!


Under 2018 kom jag i kontakt med Lena Gunnarsson och Maria Hallring som driver Equestrian Fysio & Ergox2 of Sweden. Här öppnades en "ny värld" som är baserad på forskning, vilket är viktigt för mig.


Jag har nu gått utbildning för Lena & Maria i VBR (vertikal balanserad ridning), steg 1-3, och kan även titulera mig som profilryttare för VBR. Jättekul! Det innebär inte att jag kaxigt säger att jag kan detta ridmässigt, min sneda kropp är inte till hjälp men jag får manuell behandling samt gör egna övningar som ska få den mer jämn. Däremot vet jag var mitt fokus ska ligga och det har gjort att ridpassen är betydligt kortare idag. Målet nu är att få min kropp att göra det hjärnan vet! Utbildningen inom detta kommer att fortsätta, det är så intressant att lära sig mer om hästens biomekanik och hur vi ryttare via vår kropp kan både hjälpa men också stjälpa hästen i ridningen.


Forskning/mätningar/tester osv görs av Lena och Maria tillsammans med deras team. De har studerat bla Charlotte Dujardin & Markus Ehning . Vad är det som gör Charlottes sits och position så framgångsrik? Hur tar hon upp hästens rörelser i sin kropp?

Vad är klyksits? Charlotte sitter perfekt över hästens rörelsecentrum, aldrig framför, bakom eller vid sidan av vertikallinjen, och hon säger själv "I´m a lazy rider". Ja, man kan vara en lat ryttare om du bara vet hur du kan utnyttja hästens energi på ett energisnålt sätt.


VBR är ett verktyg till oss ryttare där vi med enkla medel får förståelse för hur vi ska "sitta" över hästen för att få så energisnål ridning som möjligt, dvs att vi ska bli så enkel last som möjligt för hästen att bära på. Hur du tex kan hamna i en neutral bäckenposition över hästens rörelsecentrum, varken bakom eller framför vertikallinjen. Hamnar du i denna position så kopplas automatiskt den djupa bålstabiliteten på. Hamnar du bakom eller framför vertikallinjen så går kraften ner i hästens framben dvs hästen blir framtung. Forskningen innefattar också hur du som ryttare ska förhålla dig till de krafter som uppstår från ekipaget som är i rörelse samt hästens rotation. 


Du kan alltså beräkna rent matematiskt hur mycket en och samma häst gör av med i energi under ett ridpass med två olika ryttare. Tex en ryttare som rider som vanligt och en ryttare som rider enligt VBR. Du beräknar ryttarens hävarm (längd och vikt) samt avstånd/riktning från hästens rörelsecentrum. Kan du som ryttare lära dig att rida så energisnålt som möjligt så är ju sannolikheten att tex vinna en tävlingsklass mycket större än för en ryttare som rider utan den kunskapen. Förutom tävling så ger VBR dig svar på många funderingar som du kanske går och klurar på i vardagen:


tex.

- varifrån startar hästens rörelse= rörelsecentrum

- Varför har hästen svårt med sidvärtsrörelser

- Varför hästen känns "stark/stel" i ett varv

- Varför fattar hästen ofta fel galopp i ett varv (oftast höger)

- Varför får hästen återkommande skador i rygg/ben

- Varför "lyssnar inte" hästen på vår hjälpgivning

- Varför känns hästen obalanserad

- Varför ställer hästen upp ojämnt

- Har du svårt att veta vad du ska fokusera på under ett ridpass

- Hur använder du din sits/position

- Vet du dina "svagheter" i sitsen

- Vet du hur du kan korrigera dina "svagheter" på ett effektivt sätt

- Hur får du ett lyft i bröstryggen?

- Hur fungerar hästen rent biomekaniskt ? Vad är tex bakbroms och recoilenergi? Hur kan hästen lagra energi i sina senor och där få en vertikal uppåtkraft i frambenen?


Detta och mycket mer kan du nu få svar på. Det börjar alltid med oss ryttare och blir vi bara medvetna om hur vi kan göra med vår kropp så löser det många "problem". Förutsatt att hästen är frisk förstås. Hästen är vår spegel dels hur vi rider den samt hur de krafter som uppstår påverkar den.


Hästvärlden är nog proffs på tyckande och tänkande kring kunskap. Hjälpgivningen till hästen, alltså det signalsystem du har till hästen för att utföra olika moment, kan säkert se ut på olika sätt. Du skulle tex kunna lära din häst att fatta galopp genom att ge ett speciellt ljud eller hitta på någon annan signal. Dock blir det svårt rent praktiskt för andra ryttare att rida om alla skulle hitta på ett eget signalsystem till sin häst.


Det vi däremot inte kan tycka och tänka kring utan att det blir på hästens bekostnad är hästarnas fysiologi, hur de är konstruerade inuti och vad de biomekaniskt kan göra med sin kropp. Det finns tex forskning på hur hästen roterar sin bröstrygg när den är i rörelse, hur förhåller du dig till det idag? Hur tacklar du centrifugalkraften som uppstår?


Båg/strängteorin,det som lärs ut idag i den moderna dressyren, bygger på tradition och gammal kunskap. Om hur hästen via bukmuskler höjer ryggen samt om halsen kommer något lägre hjälper till med detta lyft, vet vi idag inte stämmer. Även den traditionella böjningen av hästen är inte korrekt då det i princip alltid leder till en utåtroterad bröstrygg. Rotationen och den laterla sidböjningen ska ALLTID följas åt  till höger och vänster för att inte ge förslitningsskador hos hästen. För att de ska kunna göra det så måste vi rida hästen mycket rakare än vad vi tror. För så fort hästen tar huvudet för mycket tex till höger så måste tornutskotten rotera vänster. Att rida med en inner och yttersida handlar istället om att få hästen rätt roterad i bröstryggen. Får du det så sänker hästen sin inre sida automatiskt samt att du har den lite ställd i nacken (OBS! LITE). Att hästen roterar när den rör sig är helt normalt och det är så den gör när den tar sig fram, det som blir skadligt är när rotationen hamnar för mycket i ytterlägen, felroterar eller överdriven rättrotering. Det är också det som har hänt när vi stöter på olika problem i ridningen. Så får du kunskap kring detta med rotation så kommer du få ökad förståelse till varför hästen gör som den gör eller inte gör som du tänkt. Den internationella forskningen kring hästens fysiologi har gått framåt med stormsteg, vi måste steppa upp och sluta föra kunskap vidare som är baserad på tradition och gammalt tyckande! Vi vet mer idag, det finns helt andra mätmetoder idag än vad det fanns för länge länge sen.


Fler frågor du kan fundera kring är: Vill du ha påskjut? Om inte, varför? Varför ska du inte stretcha hästen i låg form som man tidigare trott? Fokuserar du fortfarande på stark/svag sida hos hästen?


Så VBR är ett verktyg i den vanliga ridningen, oavsett dicsiplin. Det spelar alltså ingen roll om du är dressyrryttare, hoppryttare, friluftsryttare, islandshästryttare osv. Det spelar heller ingen roll vilken nivå du rider på. Det bästa skulle vara att alla ridskolor lärde sina elever detta först innan man börjar med den ordinarie ridutbildningen. Tänk vad mycket det skulle spara på hästarna!

 

Jobbar man som tex ridlärare ska man ta till sig denna kunskap för att förstå hästen bättre, förstå krafter/rotation samt hur våra sitsar påverkar hästen och därmed kunna hjälpa sina elever. Är man en betalande elev så bör man också gå en kurs i detta. Onödigt att lägga pengar på träning om man inte vet hur man ska förhålla sig till det som jag skrivit ovan.


Detta kommer att ge oss mycket gladare & friskare hästar!


Är du eller flera från ditt stall intresserade av att lära sig detta & kunna förstå hästen bättre? Jag kommer att ha kurser här på gården men kan också åka ut till annan anläggning. Jag nås på 0737-819919 (skicka gärna ett sms så ringer jag upp)


Kursen består av att analysera de tre komponenterna som gör ekipaget, dvs ryttare, sadel & häst.

- en teoretisk genomgång

- analys av häst

- sitsanalys för ryttaren på sadelbock

- analys av sadel

- sitsoptimering för ekipaget ihop


Därefter kan jag erbjuda dressyr och hoppträningar


Du kan också välja delar från detta, tex bara en sitsanalys på sadelbock.


Nu ska jag kämpa vidare med mitt! Målet är fortfarande att lära mig och mina hästar rörelser upp till svår klass dressyr (betyder inte att jag ska tävla i det men jag vill behärska det). Förhoppningsvis kommer detta göra att vägen dit blir så mycket roligare och lite "enklare".


På vår facebooksida Hylinge Häst kommer jag att lägga ut filmsnuttar och tankar kring VBR, så gå in och följ oss där ifall du vill veta mer.


Hade bäst! :)Källor:

Lena Gunnarsson, Equestrian Fysio

Jean Luc, Science of motion